Blog
Een tweede bod! Wat nu?
We horen regelmatig verhalen van mensen die vinden dat onderhandelingen niet volgens de regels zijn verlopen. Maar is dat ook zo? De vraag hier is: mag de makelaar een onderhandeling afbreken als er door een tweede partij een bod wordt uitgebracht?
Een bod uitgebracht
Laatst werd ik gebeld door een goede bekende. Hij en zijn vriendin hadden op FUNDA een woning gezien en bezichtigd die te koop stond. De verkopende makelaar had al verteld dat er veel belangstelling voor de woning was. Ze waren weg van de woning en hadden bij de makelaar een bod uitgebracht. De verkoper had een tegenvoorstel gedaan en ze waren aan het denken over een reactie.
Een tweede bieder
Vervolgens belde de makelaar dat er een tweede geïnteresseerde was die een bod had neergelegd en de verkoper had aangegeven op dat bod in te willen gaan. De onderhandelingen werden daarom afgebroken en ze kregen geen gelegenheid meer om een nieuw voorstel te doen. De eerste bieder was verbolgen dat hij geen bod meer mocht doen en vroeg zich af of dit zo maar mag.
Toegestaan
Ja, dat mag. Als er onderhandelingen gevoerd worden dan gaan bezichtigingen vaak gewoon door. De verkopende makelaar hoeft dit niet te melden en heeft daar geen toestemming van de biedende partij voor nodig. Het staat een andere partij vrij om ook een bod uit te brengen. De verkopende makelaar zal dit bod aan de verkoper moeten doorgeven, omdat hij het belang van de verkoper behartigt. Het bod van de tweede bieder kan invloed hebben op de onderhandelingen.
Verkopen aan de andere partij
Als het voorstel van partij 2 zo interessant is dan kan de verkoper ervoor kiezen, zoals in dit geval, om de onderhandelingen af te breken en aan partij 2 verkopen. Voor een verkoper kan naast de prijs, ook de opleverdatum en de ontbindende voorwaarden belangrijk zijn om op een voorstel in te willen gaan. De verkoper hoeft de eerste bieder dus niet in de gelegenheid te stellen nog een nieuw voorstel te doen.
Keuze
De verkoper had ook anders kunnen beslissen dan in dit geval. Ze hadden er ook voor kunnen kiezen om eerst met partij 1 uit te onderhandelen en pas als dit niet het gewenste resultaat oplevert, de onderhandelingen afbreken en dan naar partij 2 te gaan. Ook had verkoper er voor kunnen kiezen om beide partijen een uiterst voorstel te laten doen. In dat geval krijgen beide bieders een gelijke kans. Dit betekent ook dat er geen mededeling wordt gedaan over de andere bieding. Iedere partij bepaalt zelf wat ze voor de woning over hebben.
Zoals je ziet zijn meerdere mogelijkheden hoe onderhandelingen kunnen verlopen. Er kan zelfs voor gekozen worden om het systeem te veranderen tijdens het ver-koopproces.